Dóri és a babaúszás

Dóri és a babaúszás

posted in: blog | 0

Élménybeszámoló következik. Hosszas utánajárás után kötöttünk ki a Kalovits-féle babaúszáson. Ahogy azt korábbi bejegyzésemben is írtam, az első és legfontosabb szempont a klórmentes víz volt, melyet itt meg is találtunk.
A helyszín a Rubin hotelben van. Egy hangulatos és tágas öltöző és recepció fogadja az érkezőket.

A legkisebbektől a totyogósokig játszósarokkal, és vidám pelenkázó, öltöztető hellyel. A női öltözőben kényelmes szoptató sarokkal. Amikor mi voltunk éppen lyukasóra volt utánunk, így nem tudom, hogy emiatt-e, de nagyon meghitt, családias volt a hangulat.

A csoportunkban összesen három baba van. Az első alkalom egy rövid bemutatkozással indult, a házirend átbeszélésével, majd megkezdődött az óra. Számunkra ez kora délutáni időpont nem a legjobb, bízom benne, hogy ősztől majd tudunk ezen módosítani, mert egy és két óra között Dóri általában még nagyot szokott aludni, és éppen két etetés között vagyunk, és ez persze meg is látszódott rajta.

A foglalkozás elején élénk volt, de fél háromra már nagyon el is fáradt és nagyon meg is éhezett. Az első órán ismerkedtünk a vizes közeggel, magával a medence térrel. A nagy kádban imádja a pancsit Dóri, de most láttam rajta, hogy nagyon meg van illetődve. Háton lenni például kifejezetten nem tetszett neki. Gondolom azért, mert így nem látott minket, és ijesztő lehetett. Hason suhanni a kis labda után viszont kifejezetten élvezetes volt neki.

De mi is az a Kalovits-módszer?

A Kalovits-módszer túlmutat a babaúszáson. Nekem ez tetszik a legjobban. A program kitalálója Kalovits István már 14 évesen vízimentőnek állt, hisz a Balatonon nőtt fel. Feleségével Ruzsonyi Ágnessel együtt valamint szakemberek – gyermekneurológus, gyógy-tornász, védőnő, gyerekorvos, pszichológus, sportpedagógus, fejlesztőpedagógus – segítségével fejlesztették ki. A hangsúly a játékon van, és azon, hogy semmi sem kötelező, csak ameddig jólesik. Hiszen minden baba más és más, eltérő ütemben fejlődik. Ezt mi is tapasztaltuk. Volt olyan elem, ami Dórinak nem annyira tetszett, így akkor az előző feladathoz tértünk vissza, amelyben még komfortosan érezte magát Dóri.

Hogy épül fel egy babúszás óra?

Bemelegítéssel kezdünk, ami persze a babáknál egy alapos masszírozást jelent. A medence körül ülünk, és a foglalkozást vezetőt követve végezzük a gyakorlatokat. Ezt követően mindenki lezuhanyzik és kezdődik az babaúszás. Az alapfogás szerint Dóri a hónaljánál tartjuk, és úgy mozgatjuk a vízben jobbra-balra, hason, háton úsztatjuk. Amikor elfárad, akkor magunkhoz húzzuk pihenni. Ezek különböző játékos kombinációt gyakoroljuk, és közben persze nagyokat kacagunk. Ez nekünk is egy remek kikapcsolódás, és közben mi is megtanuljuk, mi az ami Dórinak legjobban tetszik a vízben. Remek élmény volt, a foglalkozást vezető hölgy elképesztően kedvesen figyelt mindenkire, ha bármiben megakadtunk, vagy csak egy icipici bizonytalanságot érzett azonnal támogatást kaptunk tőle.

Mi kell a babaúszáshoz?

Szükség lesz orvosi igazolásra, ezt a gyermekorvos állítja ki. Általában annyi szerepel rajta, hogy a gyermek egészséges és közösségbe mehet. Szükség lesz eldobható úszópelenkára. Mi a DM-ben találtunk. Ezen kívül pedig úszónadrágra. Ezt itt az babaúszás helyszínén be lehet szerezni, gyakorlatilag egy kis biciklis nadrág. Azt mondták ez azért jó, mert a lényeg, hogy combnál szoros legyen.

Végül is miért jó a babúszás és miért van, aki ellenzi?

Lakatos Katalin mozgás­pedagógus, hidroterapeuta szerint az elemi úszás olyan mozgásminta, amelyet még a gyermek neurológusok sem szoktak idő előtt stimulálni. Az elemi mozgásmintát ugyanis nem sza­bad erőltetéssel kiváltani, csak a lemaradást kell fejleszteni – a korai babaúszás sem élet­tanilag, sem egészségileg nem indokolt. Az úszás alaptechnikáit 6-7 éves korban szokás el­kezdeni.

Abban Schultheisz Judit által megalapított Gézengúz Alapítvány vezetője is egyetért, hogy a búvárreflexet és a csecsemő veleszületett elemi mozgásmintáit ne erőltessük. Hozzáteszi a csecsemő idegrendszere „nyitott kapu”, hihetetlen lehetőségeket rejteget. Ugyanakkor, ha az oktató képzetlen, rossz idegrendszeri me­cha­nizmusokat indíthat be a gyermekeknél. Ezért hang­sú­lyozzuk, hogy hidroterápiát kizárólag képzett szak­ember tarthat, s azt is csak rendszeres neurológiai kontrollal, valamint szigorú szakmai felügyelettel. Volt szerencsém több alkalommal is forgatni a budakalászi Gézengúz Alapítvány munkájáról. Személyesen beszélgettem Schultheisz Judittal és a vele dolgozó szakemberekkel és a koraszülött babájukkal a Gézengúz alapítványhoz járó szülőkkel. Egyértelműen bizonyított, hogy a koraszülött gyermekek  mozgásfejlesztésében nagyon nagy szerep jut a hidroterápiának. Az itt készített riportot a blogon is közzé fogom tenni hamarosan.

Mindezeket együttvéve én úgy gondolom, hogy mértékkel végezve, és helyesen kezelve a babaúszás egy remek családi program. Lehetőség arra, hogy gyerekünket jobban megismerjük, több időt töltsünk vele. Nem azért járunk babaúszásra, hogy ő előbb tanuljon meg ezt, vagy azt, vagy hogy úszóbajnokot faragjunk belőle. Csak azt szeretnénk, hogy tapasztaljon, legyen vízbiztonsága, szocializálódjon, és legyen nyitott. Valljuk, hogy a legfontosabb a nyitottság, ehhez pedig elengedhetetlen, a széleskörű tapasztalat. Minél több személyes élménnyel rendelkezik valamely témáról, az csak a javára válhat.