Babaúszás kisokos

Babaúszás kisokos

posted in: blog | 0

Azt hittem sokkal egyszerűbb lesz babaúszásra menni, de ez persze nem így van. Úgy gondoltam, hogy bejelentkezünk, kapunk időpontot, és kezdődhet is a babaúszás. Hát nem. Várólista. Igen, első lépés a várólista. Persze, ha az ember lánya a legjobbat szeretné csemetéjének. De ne rohanjunk előre. Nézzük meg először röviden, mire figyeljünk, ha úgy döntünk kipróbáljuk milyen a babaúszás.

Ez az én személyes listám.

1. Klórmentes víz
2. Kizárólag babaúszásra használt medence, mindkét szülő a vízben lehet
3. Búvárreflex kérdése/ideológia
4. Ár
5. Megközelíthetőség

Nekem ez az öt legfontosabb kritérium ebben a sorrendben. És most lássuk szép sorban a miérteket.

Miért fontos a klórmentes víz babaúszás során?

Egyelőre nem sok tanulmány foglalkozott a klóros vízben való babaúszás hatásával. Amely viszont igen, az kimutatta, hogy lehetséges, hogy a belélegzett klórgáz növelheti a bronchiolitis, a kis hörgök gyulladásának esélyét, ez pedig fokozza későbbi életkorban előforduló asztma rizikóját, de erre vonatkozólag még kevés adat áll rendelkezésre. Ezt a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete babúszásról szóló közleményében olvashatjuk.

Egy az Alleriga központ által publikált cikkben pedig egyenesen tényként közlik, a kora gyermekkorban klóros vízben töltött idő nagymértékben meghatározza a bronchiolitis és az ezzel összefüggésbe hozható asztma és allergia kialakulásának veszélyét.

www.allergiakozpont.hu; Forrás: Eur Respir J 2010, doi:10.1183/09031936.00118009, January 14, 2010)

Hogyan hat a klóros víz?

Bizonyára mindannyian éreztük már, hogy egy kiadós uszodai fürdőzés után szemünk kipirosodik, bőrünk húzódik, száraz. A klóros víz esetén a probléma az, hogy a klór nagyon reakcióképes, ezért könnyen reakcióba lép a vízben található szerves anyagokkal és így képződnek azok a mérgező vegyületek, amik károsak az egészségre. Ezen vegyületek gyűjtőneve DBP, az angol Disinfection Byproducts szó rövidítése, ami a „fertőtlenítés melléktermékeit” jelenti. Ilyen melléktermék a triklór-amin, főleg gyermekeknél nagyban hozzájárul az asztma kialakulásához, mert roncsolja a tüdő szöveteit. Ez az a vegyület, ami az uszoda levegőjébe kerülve adja azt a jellegzetes szagot, ami mindig megcsap minket egy fedett uszodában. Egymás közt legtöbbször ezt „klórszagnak” nevezzük.

Riasztó tények, de úgy vélem, hogy felelős szülőként olyan döntést hozzunk, mellyel valóban a javát szolgáljuk gyermekünknek. Egy utolsó adalék a klórhoz, és ezután már továbblépek a babúszás előnyeihez, és persze a klórmentes megoldásokhoz is. 2012-ben A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban ismertetett tanulmányhoz francia és kanadai kutatók 23 neves kanadai úszó tüdőszövetét és légzésfunkcióját vizsgálták. A rendszeresen klórozott vizű medencében tréningező úszók tüdejében az asztmásokhoz hasonló elváltozások alakulhatnak ki, noha arra nincs bizonyíték, hogy maga az asztma is kifejlődne náluk – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport olvasható az MTI által közzé tett hírben.

Ha nem klórral, akkor mivel fertőtlenítik a valóban bababarát uszodák a medencéiket?

– Aktív oxigénnel
– UV fénnyel

Az aktív oxigénes fertőtlenítés, ahogy utána néztem, és megkérdeztem egy-két babaúszással foglalkozó helyen a Dewan fertőtlenítőszerrel történik. Erről bővebb információ itt és itt.

Miért fontos a kizárólag babaúszásra használt medence?

Ahogy azt az előzőekben körüljártuk a közfürdőkben egyelőre klórral fertőtlenítenek. Emellett sokan használják azokat, nagy a leterheltség. Ha még fedett is az uszoda, nem jól szellőző, akkor a gázként felszabaduló melléktermékek is gondot okozhatnak. Ha még ezek után sem ment el senkinek a kedve a babaúszástól innentől rátérek a kellemes részre. Magunk mögött hagyjuk a klórt, és nézzük az igazán bababarát helyeket.

A lista bővülhet még, de én hosszas utána járás után eddig ezeket a klórmentes babaúszási lehetőségeket találtam Budapesten:

1. Kalovits-féle babúszás
2. Babasziget Csillaghegy
3. Stilianos

Elsőként a Stilianossal próbálkoztunk, de sajnos csak várólistára írtak fel. Azért szerettem volna ide járni, mert szerintem az úszóvíz tisztán tartása tekintetében jelenleg a  legszínvonalasabb babaúszás itt zajlik.

De ezután rátaláltam a Kalovits-féle babaúszásra. Már az első telefon nagyon pozitív volt. Minden fontos információról tájékoztattak, hosszasan részletezték, hogy pontosan milyen hely az övék, mi mindennel rendelkeznek, mire számítsunk. Legnagyobb meglepetésemre három nappal későbbre kaptunk időpontot. A Kalovits-féle úszásról még bővebben is írok.

Babasziget – mivel nekünk ez túl hosszú utat jelentene így kiesett.

Mi az a búvárreflex?

A búvárreflex egy a csecsemővel született reflex. Azt jelenti, hogy ha a baba orra és szája egyszerre víz alá kerül a légző mozgások leállnak. Körülbelül 8-9 hónapos korig marad fent. A búvárreflex kontra tudatos merülés témakörével még részletesebben foglalkozok majd.

Öröm a babaúszás

Mindent egybevetve a babaúszás öröm. Sosem felejtem el Dóri első meglepett kacaját, csodálkozó tekintetét amikor először a nagykádban lebegett a hátán. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete is a babaúszás pozitív hatásait emeli ki: A babaúszás nem csak a kicsiknek jelent örömet, hanem a szülőknek is. Ez egy újabb alkalom arra, hogy együtt legyen, és közös élményeket szerezzen a család, miközben a mozgás mindannyiuknak egészségükre válik. A babaúszás pozitív hatással van a szülő–gyermek kapcsolatra. Az úszófoglalkozások a baba egészségi állapotát is javíthatják.

A rendszeres mozgás során megerősödnek a légzőszervek, fokozódik a vérkeringés, edződik a test. A baba jobban tud alkalmazkodni a hőmérséklet-változásokhoz, ezáltal erősödik az immunrendszere. Jelenlegi ismereteink szerint nem sok adat szól a babaúszás ellen. Fontos, hogy a szabályokat betartsuk – beleértve a higiénés rendszabályokat is -, ne gondoljuk, hogy ezzel megúszható a későbbi úszásoktatás, és hogy a kisgyermeket nem fenyegeti a vízbefulladás veszélye, de a gyermek-szülő kapcsolat erősítésére, a kisgyermekek víztől való félelmének megelőzésére, a mozgásfejlődés elősegítésére e programok alkalmasnak tűnnek.

fotó:pinterest